Přehled kulturních aktivit v Tišnově ORP

• Podhorácké muzeum - Cisterciácký klášter Porta Coeli – vzdálený 2 km od Tišnovského náměstí v obci Předklášteří. Přístupné jsou čtyři stálé expozice a četné sezónní výstavy v muzeu, expozice PALEONTOLOGIE A MINERALOGICKÝ SYSTÉM, MĚŠŤANSKÝ OBYTNÝ INTERIÉR Z PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ z roku 1999 a DĚJINY A SOUČASNOST KLÁŠTERA PORTA COELI z roku 2004 (http://predklasteri.muzeumbrnenska.cz/)
  • Městské kulturní středisko Tišnov

-      kino Svratka

-      letní kino

-      galerie Jamborův dům

-      muzeum Mülerův dům

-      různé kulturní akce po celý rok (http://www.mekstisnov.cz/)

• Základní umělecká škola Tišnov – rodiče mají možnost přihlásit dítě do 4 oborů s různým rozsahem hodin. Hudební obor (1h týdně individuální,1h týdně skupinová), literárně dramatický (1h týdně přípravka, 2-5h starší), taneční obor (2h týdně přípravka, 2-4 hodiny starší) a výtvarný obor (3h týdně) (http://www.zustisnov.cz/)
  • Městská knihovna – otevřena v pondělí až sobotu. Její součástí je podle soutěže nejlepší dětské oddělení v ČR kde si děti opravdu vyberou. V knihovně funguje také Univerzita volného času formou zájmového celoživotního vzdělávání pro širokou veřejnost. Výuka probíhá semestrálně formou 8 přednášek vždy jednou za 14 dní. Kurzovné činí 200,- Kč za semestr (http://www.tisnov-mesto.cz/knihovna/)
  • Galerie Diana – galerie chce svou otevřeností nabídnout prostor všem umělcům a přinést do Tišnova možnost prezentace zajímavých děl a autorů a doplnit tak nabídku kulturních zážitků nejen pro občany Tišnova, ale i pro turisty a milovníky umění (http://www.galerie-diana.cz/)
  • Art Periscope galerie – různé výstavy zaměřené na region Tišnovska a Vysočiny (http://www.artperiscope.cz/)
  • Rozhledna – na kopci Klucanina. Celoročně veřejně přístupná (http://www.rozhlednatisnov.unas.cz/)
  • Tišnovské trhy – několikrát do roka na náměstí Míru před radnicí od 8 do 11 hodin, v případě slavností dle kulturního programu (http://trhy.tisnovsko.eu/uvod)

Společenské aktivity

• Za sebevědomé Tišnovsko – sdružení se snaží zachovat či obnovit kulturní a přírodní dědictví Tišnovska. Rozvíjet kvality životního prostoru obyvatel Tišnova a přilehlého regionu, podporovat co nejširší účast místních obyvatel ve správních řízeních. Různé kampaně a setkání.

(http://sebevedome.tisnovsko.eu/)

• Ekoporadna Tišnovsko - sdružení dlouhodobě usiluje o zachování přírodních a společenských hodnot tišnovského regionu. Je otevřena všem zájemcům o dobrovolnickou spolupráci. Přednášky, besedy, exkurze a bleší trhy (http://ekoporadna.tisnovsko.eu/)
  • Pro Tišnov – sdružení, jehož posláním je ochrana přírody a krajiny v regionu Tišnovsko, podpora a pořádání kulturních, sportovních a společenských aktivit a aktivit pro děti a mládež i širokou veřejnost na regionální úrovni (http://www.protisnov.cz/clanky/o-nas/)
  • Tišnovský vozíčkář - cílem je zorganizovat různé akce pro ostatní členy včetně kulturního vyžití vozíčkářů. Dále pomáhat při získání různých pomůcek potřebných pro ulehčení následků nemoci (http://tvozik.sweb.cz/)